Az Fejér-Fog Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.
Termékek Menü

Rendelői higiénia

A magas szintű rendelői higiénia ma már nem luxus, hanem elvárás...

Avagy, az európai színvonalú fogorvosi rendelő néhány ismérve

2006 február óta az RKI irányelvek jelentik a fertőzés-megelőzés mércéjét, ami alapján egy modern fogászati rendelőnek meg kell méretnie magát. Sok orvos és teamjei bizonytalankodva reagálnak, nem utolsó sorban a közelmúltban történt számos praxislátogatás miatt. Mindenekelőtt az orvosi eszközgyártókat kötelezik arra, hogy megfelelő megoldásokat dolgozzanak ki. A W&H, a rendelői higiénia nemzetközileg is elismert szakértője, a csúcsminőségű termékei mellett segítséget nyújt az irányelv-konform minőségi és higiéniai rendszer kialakításához is.

Több mint tiszta

Egy biztonságosabb és hibamentesen dokumentálható higiéniai rendszerről van szó, amely a fogorvosi rendelők számára a fertőzés-megelőzésben a jelenben és a jövőben is eszköz marad, ami az egészségügyi dolgozók és páciensek védelmében folyamatos ellenőrzést és fejlesztést igényel. Az invazív, vérző beavatkozásokra specializálódott sebészeti praxisokban a higiéniai rendszernek - és annak dokumentációjának - rutinjellegűen működve, egy nagyon magas szinten kell lennie.

Az új RKI irányelvek életbe lépése és az egészségügyi hivatalok megszaporodott ellenőrzései után, mindenekelőtt az ún. általános fogorvosoknak át kell gondolniuk a saját higiéniai folyamataikat, és adott esetben az aktuális állásponthoz kell igazítaniuk.
Habár nem létezik egységes higiéniai jog, a higiénia iránti törvényesen megalapozott követelmények, a normák, irányelvek és ajánlások körül mégis egy komplex rendszer rajzolódik ki, amely a tudományos-műszaki ismereteket tükrözi vissza. Ehhez tartoznak:

  • Orvosi eszköz-törvény
  • Orvosi eszköz-használati rendelet
  • Fertőzésvédelmi törvény
  • Bioanyag rendelet
  • Műszaki szabványok és normák
  • Irányelvek (pl. RKI irányelvek)

Minden beteg egy potenciális kockázatot jelent

Mivel a fertőzött személyek gyakran a saját fertőzésüket nem észlelik - főleg a lappangási időben, amikor semmilyen tünet nem lép fel - ezért elővigyázatosságból minden pácienst egy „rizikófaktornak kell tekinteni.
A fogászatban a kórokozók klasszikus átadásához elég a vérrel, nyállal vagy más potenciálisan fertőző váladékkal való közvetlen érintkezés. A kórokozók átadása lehetséges úgy is, ha a műszerek szennyezettek, vagy nem megfelelőek a fogászati anyagok, esetleg a műszerek. Továbbá, a nem kellően megmosott kezek is közvetítői lehetnek a különböző fertőzéseknek. A fertőzés átadása lehetséges még úgy, ha vér vagy nyál fröccsen az épp vagy sérült bőrfelületre, illetve nyálkahártyára és végül, de nem utolsó sorban a páciens szájüregéből vagy a fogászati készülék öblítő egységében képződő aerosol (vízpára) által.

A praxislátogatások, a minőség biztosítását szolgálják

A Fertőzésvédelmi törvény szerint fertőzés-higiéniai értelemben az egészségügyi hivatalok őrködnek a fogászati-, szájsebészeti rendelők, valamint az olyan orvosi rendelők felett, amelyekben invazív beavatkozásokat hajtanak végre. A praxislátogatások alkalmával kiemelten vizsgálják a következő szempontokat:

- Hogyan készítik elő és tárolják a rendelőben használatos orvosi műszereket?
- Hogyan biztosítják a sikeres előkészítést és ezt hogyan ellenőzik?
- Hogyan dokumentálják a folyamatokat?

Tehát, a praxislátogatások fő célja, hogy segítsen a fogorvosoknak annak felismerésében: mi kell ahhoz, hogy egy rendelő az aktuális higiéniás követelményeknek eleget tegyen és milyen intézkedések, illetve beruházások szükségesek ehhez.

Erre vonatkoznak az RKI irányelvek

A rendelõben a felhasználókra - úgy ahogy korábban is - az orvosi eszköz-törvény (MPG) valamint az orvosi eszköz-használati rendelet van érvényben. Ezen kívül már az előkészítéskor kockázatértékelés- és besorolás vonatkozik a fogászatban használatos orvosi eszközökre. A „nem kritikus", „közepesen kritikus", és „kritikus"; orvosi műszer - kategóriák vannak további alosztályokkal, amelyek különböző előkészítést és dokumentációt igényelnek. Alapvető változások az orvosi eszközök előkészítésénél, különösen a sterilizációnál adódnak, úgymint a higiéniás folyamatok ellenőrzése és dokumentációja. Ehhez járul még hozzá az orvosi eszközök előkészítés utáni jóváhagyása.

A gyártókra is vonatkoznak kötelezettségek. Rájuk az EN13060 vonatkozik, ami teljesítménykövetelményt és tesztfolyamatokat határoz meg a kisméretű gőz-sterilizátorokra vonatkozóan és 3 osztályba sorolja őket: B, S és N-osztályokba. A kisméretű gőzsterilizálók közül azokat ajánlja, amelyek rendelkeznek B sterilizációs ciklussal, így lehetővé teszik az automatikus ellenőrzést ill. dokumentációt.

„Az optimális higiénia és ápolás" - egy hatékony higiéniai lánc biztonságot teremt

A helyes tisztítás a higiéniai lánc alapja és nélkülözhetetlen a biztonságos sterilizációhoz, mert csak megtisztított eszközöket lehet sterilizálni. Sterilizálással a piszok, lerakódás, vér és nyál nem eltávolítható. Ezért az orvosi eszközöket illetve műszereket ennek megfelelően alaposan kell előkészíteni.

A W&H vezetése már hosszú ideje azoknak a témáknak szenteli magát, amely a rendelői higiénia, ápolás, karbantartás, valamint a "közepesen kritikus" illetve a "kritikus" kategóriába tartozó orvosi eszközök kezelésének problémáiról szólnak. Ehhez hívta életre a Higiénia-specialista a "Az optimális higiénia és ápolás" címmel készült higiéniai-és ápolási tippjeit. Ezek kézreálló, helytakarékos és összehajtható prospektusok útmutatóként kiválóan használhatóak akár a kis sterilizáló helyiségekben is az egész team számára. A tanácsadó lépésről lépésre elmagyarázza a sebészeti kézi-és könyökdarabok és turbinák irányelv-konform kezelését, kezdve az előkészítésnél és fertőtlenítésnél a tisztításon és az olajozáson át egészen a sterilizációig és tárolásig.

Kezdettől fogva a tradicionális vállalatok orra előtt volt a dokumentálható sterilizáció megvalósítása. A Lisa kifejlesztésével, ami csak B-osztályú ciklusokkal dolgozik, mindez úgy sikerült a W&H-nak, hogy az minden normának és irányelvnek maradéktalanul megfelel.

Az Assistina tisztítógéppel való kombinációban, amely a kézi-és könyökdarabok ápolását és tisztítását szolgálja, egy praxisteam jól felkészültnek mondható. Ehhez jönnek a thermodezinficiálható és szerszám nélkül egyszerűen szétszerelhető sebészeti W&H kézi-és könyökdarabok, amelyek egy tökéletes higiéniai rendszert tesznek lehetővé.

A W&H ajánlásával a hibamentes sterilizációs protokoll a következőképpen néz ki:

  • a sterilizáció előtt olyan orvosi eszközök illetve műszerek, amelyek a technika és a tudomány legújabb vívmányai alapján készültek
  • csak kisméretű, B-ciklusú gőzsterilizátorok használata
  • valamennyi sterilizációs- és tesztciklus dokumentációja

A higiéniai láncot a fogászati szakkereskedelem zárja

Ahhoz, hogy a higiéniai láncot optimálisan egészíthessük ki megfelelő termékekkel, vagyis fertőtlenítő szerekkel, eszközökkel és thermodezinfektorokkal, egy helyi fogászati szakkereskedelemmel, depóval kell kapcsolatba lépnünk.

A minőségi és higiéniai rendszer nem luxus a specializálódott rendelők számára, hanem a páciensek, a kezelőcsoport és az ő családtagjainak az egészségvédelmét szolgálja.

Nyílván, az olvasottak után Önben is felmerül jó néhány kérdés, a megfelelően korszerű és biztonságos higiéniai lánccal kapcsolatban. Szakavatott kollégáink szívesen állnak rendelkezésére, bármilyen kérdést illetően. Továbbá, részletes szaktanácsadással tudjuk segíteni Önt abban, hogyan alakíthatja ki rendelőjét oly módon, hogy az teljes mértékben megfeleljen az RKI irányelveknek. Kérem, hívjon minket a 06 1/788-5391-es telefonszámon, vagy írjon nekünk az info[kukac]fejerfog.hu e-mail címre, de annak örülnénk legjobban, ha személyesen keresne fel minket a Budapest, XI. ker. Breznó köz 11. szám alatti címen.

Ne feledje! A magas szintű rendelői higiénia ma már nem luxus, hanem elvárás.

Tisztelettel,

Fejérváry Gábor

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus