Az Fejér-Fog Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.
Termékek Menü

Egyszer használatos maszkok - sterilizálás lehetséges

De hogyan lehet a védőmaszkokat biztonságosan újrahasznosítani? Az válasz egyszerű, mint kiválasztani a megfelelő sterilizálási megoldást - W&H sterilizátorral!

 

Mivel a védőfelszerelés újrahasznosítása során a gőzzel történő sterilizálásnak kiemelkedően fontos szerepe van. Egészségügyi ruházat és FFP2/FFP3 maszkok előkészítéséhez használjon gőzsterilizálást 121°C ciklussal. 

Az FFP2 és FFP3 maszkok újrahasznosíthatóak a legújabb tudományos ajánlások és riportok alapján*. Optimális elrendezéssel kb. 40-60 maszk készíthető elő újbóli használatra sterilizálási ciklusonként (függően a maszkok méretétől és az elrendezés mikéntjétől). Az FFP2 és FFP3 (egyszer-használatos) maszkok előkészítésénél a szűrő hatását és légzési kapacitását megőrzi a gőzsterilizálás után is, így biztosítva továbbra is a maszkok használhatóságát. 

A széleskörűen használt sebészeti maszkok (többrétegű, szorosan felfekvő száj és orr-védelem) célja, hogy a maszk hordozóját akadályozza meg cseppfertőzés átadását más személyeknek. Az ajánlás szerint ezek a maszkok kizárólag egyszer használhatóak, de sürgős igény esetén az újrahasznosításuk megfelelő előkészítés által lehetséges!

Azonban az FFP2/FFP3 és sebészeti maszkok újrahasznosítása és erre való előkészítése , kérjük vegye figyelembe az alábbi fejezeteket!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fontos ajánlások! 

 • 121°C ciklussal történő gőzsterilizálás használható kilégző szeleppel vagy anélküli FFP2 és FFP3-as maszkoknál. Egy sterilizálási ciklus alatt átlagosan 40-60 maszkot lehet kezelni. 
 • A gőzzel sterilizált maszkokat legfeljebb öt alakalommal lehet újrahasznosítani, sterilizálni (a sterilizálási ciklusok dokumentálásával a csomagoláson). Fontos, hogy elsődleges információforrásként mindig kövesse a gyártó használati utasításait a maszkok előkészítésével kapcsolatban. 
 • Ügyeljen arra, hogy az előkészítésen átesett, steril maszkok megfelelő módon el legyenek különítve a használt, nem előkészített maszkoktól. 
 • Kérjük ne tároljon használt, még nedves maszkot zárt konténerben. Ez a baktériumok és kórokozók elburjánzásához vezethet. 
 • Ajánlás: sterilizálja a maszkokat erre megfelelő csomagolásban, hogy megőrizze a sterilitását és megelőzze a szennyeződést a szállítás, tárolás alatt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előnyök: 

 Ezekben a nehéz időkben, a W&H a 130 éves tapasztalatával és tudásával a gyógyászati technológia terén, a megfelelő partner arra, hogy az ideális megoldást gyújtsa - B-típusú sterilizátort Universal-B 121°C ciklussal a következőkre:

 • Megvédje Önt, az munkatársait és ügyfeleit
 • Csökkentse a mennyiségeket és költségeket
 • Gyors megtérülés
 • Magas szállítási költségek elkerülése
 • Függetlenség a szállítási időktől 
 • Sterilitás!
 • Környezet védelme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyakran ismételt kérdések

Milyen típusú maszkok sterilizálhatóak?

FFP2, FFP3 , sebészeti maszkok

 

Hányszor sterilizálhatóak a maszkok?

A gőzzel sterilizált maszkokat legfeljebb öt alakalommal lehet újrahasznosítani, sterilizálni (a sterilizálási ciklusok dokumentálásával a csomagoláson).

Fontos, hogy elsődleges információforrásként mindig kövesse a gyártó használati utasításait a maszkok előkészítésével kapcsolatban.

 

Hogyan sterilizáljam a maszkokat?

Csomagolja a maszkot sterilizáló fóliába vagy tasakba és tartsa be a pakolási elveket. 

 • Helyezze a papír-oldalt a papír-oldalra,  a fóliás oldalt a fóliásra.
 • Helyezze a maszkokat vízszintesen vagy függőlegesen a tálcára a leginkább helytakarékos megoldásnak megfelelően. 

 

Mennyi maszkot lehet sterilizálni?

Egy sterilizálási ciklus alatt átlagosan 40-60 maszk sterilizálható (függően a maszkok méretétől)

 

Vannak valamilyen irányelvek, melyeket be kell tartani?

Igen, kéjük tartsa be a következő óvintézkedéseket a maszkok újrahasznosítása folyamán:

 • Fertőtlenítse a kezét, és vegyen fel új gumikesztyűt, a maszk levételéhez és biztonságba helyezéséhez. (az önmegfertőzés rizikójának csökkentése, az arc öntudatlan megérintése által). 
 • Kérjük jegyezze meg a rakodási elvet (lásd a képen)
 • Ellenőrízze a maszk sértetlenségét és tisztaságát (vizuális ellenőrzés). Ne hasznosítson újra koszos maszkot.
 • Amennyiben a maszk újrahasznosítása nem azonnal történik, úgy azt egy jól elkülönített és megfelelően megjelölt száraz helyen tárolt konténerbe zárja el, amelyhez csak a megfelelően kiképzett személyzetnek van hozzáférése.
 • Végezze el az újrahasznosításhoz szükséges visszakövethetőségi dokumentációt. 
 • Távolítsa el és dobja ki a gumikesztyűt, majd ezután végezze el a kezek átfogó fertőtlenítését. 

 

* Források: Minden állítást melyet közzétettünk, a Robert Koch Intézet (RKI), a német szövetségi gyógyszer- és gyógyászati termék intézet (BfArM), a német Szövetségi Szociális és Munkaügyi Minisztérium (BMAS), a European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), Centers of Disease Control and Prevention (CDC), Delft Műszaki Egyetem (TU DELFT) közzétett publikációi, tanulmányai és riportjaira, valamint a W&H Sterilization, Olaszországban végrehajtott tesztjeire hivatkozunk.  

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus