Az Fejér-Fog Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.
Termékek Menü

GY.I.K az autoklávról és működéséről

 

Csapatunk összegyűjtötte és megválaszolta az autoklávokkal és a hozzájuk fűződő folyamatokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket. Összeállításunkban olyan felvetéseket is bemutatunk, amelyek márkától függetlenek, de külön kitérünk a W&H autoklávok specifikációira is.

A Fejér-Fog Kft. szemlélete a W&H ars poeticáján alapul, melynek központjában az ember áll. Alapvető küldetésünk, hogy egyszerű és megbízható megoldásokat nyújtsunk ügyfeleink számára. Ahogy a W&H magas minőségű, páciens- és felhasználó-központú termékeihez szolgáltatásokat, szervizt és terméktámogatást nyújt, mi is elkötelezettek vagyunk ennek az irányelvnek a betartásában.

Lássuk hát melyek a leggyakoribb kérdések!

 

Hogyan kell karbantartani és tisztítani az autoklávot?

Az autoklávok élettartamának megnövelése érdekében fontos rendszeresen gondoskodni a berendezés tisztaságáról kívülről és belülről.

Ezen feladatok rendszeres végzése hozzájárul az autokláv élettartamának meghosszabbításához és a megbízható működéshez. Az időszakos karbantartás és ellenőrzések segítenek elkerülni a hibákat és a berendezés leállását, és biztosítják a sterilizálási folyamat hatékonyságát.

W&H ajánlások:

Külső tisztítás: havonta v. 50 ciklusonként

Vízkamra tisztítása: 6 havonta v. 800 ciklusonként

Ajtótömítés cseréje: 800 ciklusonként (vagy évente)

Por és baktérium szűrő cseréje: 400 ciklusonként (vagy évente)

  autoklávozás kérdések

 

Milyen hatással van az autokláv hőmérséklete a különböző anyagokra?

A korszerű, fogászatokban használt autoklávok -vákuumos gőzsterilizátorok- 134 ill. 121 C° ciklusokkal rendelkeznek. Az autokláv különböző hatást gyakorolhat az anyagokra a hőstabilitásuk alapján, és a károsodás elkerülése érdekében fontos tudni, hogy az egyes anyagok hogyan reagálnak az autoklávban jellemzően alkalmazott magas hőmérsékletekre.

Üvegáruk: A szabványos boroszilikát üvegáru, általában biztonságosan sterilizálható autoklávban. A magas hőmérsékletnek repedés vagy törés nélkül képes ellenállni. A hősokk elkerülése érdekében azonban hagyni kell lassan kihűlni.

Műanyagok: A műanyagok ellenállása igen eltérő. A polipropilén (PP) és a politetrafluor-etilén (PTFE) hőálló és jellemzően autoklávozható, de más műanyagok, például a polisztirol (PS) és a nagy sűrűségű polietilén (HDPE) meghajolhatnak vagy megolvadhatnak a sterilizálás hőmérsékletén.

Fémek: A legtöbb fém műszer biztonságosan autoklávozható, de a sterilizációs folyamat idővel korróziót okozhat bizonyos fémekben. Ennek oka lehet egy gyenge minőségű autokláv nem megfelelő szárítási ciklussal, illetve az eszközök hanyag előkészítése. A rozsdamentes acél a leggyakrabban autoklávozott fém, mivel ellenáll a hőnek és a korróziónak.

Gumi és szilikon: Sokféle gumi és szilikon autoklávozható, de az ismételt autoklávozás idővel megkeményedéshez vagy törékenységhez vezethet.

Textíliák: A legtöbb autoklávban biztonságos szövet, mint például a sebészeti köpenyek és pakolások, sérülés nélkül autoklávozható, de megfelelően össze kell hajtani és be kell csomagolni, hogy a gőz behatoljon.

Kompozit anyagok: Előfordulhat, hogy egyes kompozit anyagok nem alkalmasak autoklávozásra, mivel a hő és a nyomás leválást vagy más szerkezeti károsodást okozhat.

Általánosságban elmondható, hogy minden anyag első autoklávozása előtt feltétlenül ellenőrizze az eszközökön feltüntetett hőmérsékletet, hogy hogyan lehet őket sterilizálni:

- 134 fokon jellemzően fémek-eszközök, kemény műanyagok sterilizálása

- 121 fokon textilek, lágy (de 121-es ikonnal rendelkező) műanyagok, sterilizálása

A W&H autoklávok estén a gyártó utasítása szerint sterilizálhat, a rakomány és az autokláv biztonsága érdekében.

 

Hogyan készítésem elő az eszközöket autoklávozás előtt?

A sterilizálandó rakománynak teljesen tisztának, és vegyszermentesnek kell lennie. A reziduális szennyeződés és/vagy vegyszer (pl.:tisztítószer) károsítja az eszközt (pl. korrózió) és az autoklávot (a gőzzel a vegyszer bekerül a készülékbe). Az eszközök tisztítása után a vegyszereket alaposan el kell távolítani vízzel (legjobb esetben deszt-vízzel), és meg is kell szárítani.

 

Milyen vízzel használjam az autoklávom?

Az autoklávok desztillált vízzel vagy ioncserélt vízzel működnek, éppen ezért a vízminősége nagyon fontos tényező mind a készülék mind a sterilizációs folyamat szempontjából. Desztillált vizet ajánlott használni, melyhez jó segítséget nyújthatnak a kisebb desztillált víz készítő berendezések. Ez a legköltséghatékonyabb megoldás. Emellett a gyártók által ajánlott vízelőkészítő berendezéseket is használhatjuk, mint például ioncserélő vagy fordított ozmózison alapuló készülékeket. Egy másik lehetőség, hogy megfelelő minőségű vizet vásárolunk, de biztosan ellenőrizzük a megfelelő minőséget.

A W&H autoklávok rendelkeznek vízminőség-szenzorral, a gép jelzi, ha a vezetőképesség meghaladja a 15 és 30 µS értéket, vagyis nem felel meg a követelményeknek. A nem megfelelő vízzel a sterilizációs folyamat lezajlik, de hosszabb távon ez a készülék meghibásodásához és a garanciavesztéshez vezethet.

 

Miért fontos a szárítás?

A ciklus befejezése és az autokláv ajtajának kinyitása után a nem szárított elemeket, a nem csomagolt eszközöket és tasakokat nem tekinthetjük sterilnek és nem szabad tárolni, valamint használni. A nedves tasakok áteresztőek, ami lehetővé teszi a mikroorganizmusok behatolását és szaporodását. Az eszközökben maradt nedvesség jelentősen csökkenti élettartamukat.

 

Mennyire gyors és mennyire hatékony a gyors program az autoklávoknál?

Mindig tanácsos megnézni, hogy az egyes autoklávok mennyi ideig végzik a teljes sterilizálási ciklusokat. Vannak gyors ciklusú autoklávok, amelyek időt takaríthatnak meg számunkra, de ezek ára általában valamivel magasabb.

Találkozhatunk olyan fejlett gépekkel, ahol a ciklusidő a rakomány mennyiségéhez igazodik, tehát akár 20-25 percig tarthat 134-fokon, így az eszközök teljesen szárazan és megfelelően sterilizálva kerülnek ki az autoklávból.

 

Mit jelent zöld matrica? 

Az egészségügyi szolgáltatóknak az általuk használt orvostechnikai eszközökre kötelességük időről-időre technikai felülvizsgálatot végeztetni. Ennek során villamos biztonságtechnikai vizsgálatok és funkcionális vizsgálatok elvégzése történik, mindig az adott kor technikai színvonalának és szabványoknak megfelelően. Ezt az egészségügyi szolgáltatókra irányadó kötelező tevékenységet az orvostechnikai eszközökről szóló 4/2009. (III. 17.) EüM rendelet szabályozza.

A technikai felülvizsgálatot egy zöld matrica igazolja a berendezésen, amelyen feltüntetve van az utolsó felülvizsgálat dátuma. Ezt a feladatot kizárólag a hivatalosan kijelölt, szakértelemmel rendelkező szerviz végezheti el.

A felülvizsgálatra esedékes eszközök lehetnek a rendelőkben a sterilizátor, lézer, röntgenkészülék, műtőlámpa és kezelőegység, de érdemes megismerkedni a hatályos előírásokkal, mivel több további berendezés is vizsgálat alá eshet.

Az első felülvizsgálat az üzembe helyezéstől egy, két vagy három év elteltével esedékes. Minden fontos információt tartalmaz az éppen hatályos előírás, ezért érdemes átolvasnunk a tartalmát.

(pl.: Fogászati kezelőegység 1 évente, sterilizációs berendezés 3 évente, lézer 2 évente)

Használt eszköz esetén az első felülvizsgálat az üzembe helyezéskor, majd ezt követően hatályos rendeletben előírt gyakorisággal esedékes. A további felülvizsgálatok határideje az előző felülvizsgálat időpontjától számítandó.

Ha az időszakos felülvizsgálatra kötelezett eszközcsoport tekintetében a vizsgálat az egészségügyi szolgáltató hibájából vagy mulasztásából nem következik be, akkor az OGYÉI az egészségügyi szolgáltatót egy esetleges hatósági ellenőrzés eredményeképpen figyelmeztetheti, vagy akár pénzbírsággal is sújthatja.

 

forrás:

Általános tájékoztató az időszakos felülvizsgálatban érintett egészségügyi szolgáltatók részére 

4/2009. (III. 17.) EüM rendelet az orvostechnikai eszközökről 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus