Az Fejér-Fog Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.
Termékek Menü

EN 13060 Európai Unió norma

Az MSZ EN 13060 a referencia szabvány az asztali gőzsterilizátorokra. A kis méretű, asztali autoklávokat olyan anyagok és eszközök sterilizálására használják, melyek a leggyakrabban kerülnek kapcsolatba vérrel vagy véres folyadékokkal. Széles körben használatosak higiéniai és infekciókontroll célokra általános orvosi, fogorvosi és állatorvosi rendelőkben, szépségszalonokban, tetováló- és testékszer-szalonokban. 

 

Az európai EN 13060 szabvány 2004. júniusban lépett életbe. Ez egy "par excellence" műszaki referencia, és megállapítja a kisméretű gőzsterilizátorok teljesítményszint követelményeit orvosi szinten, a fertőzésátvitel megelőzése érdekében. 

Alapvető sterilizálási alapelveket tartalmaz, úgy mint:

  • a rakományfajták és a vonatkozó ciklustípus meghatározását (B, S és N osztály)
  • a gőz rakományba, sterilizálandó tárgyakba történő alapos behatolását és a megfelelő levegőeltávolítást,
  • a sterilizálási folyamat tesztmódszereit és validálását.

A sterilizálandó tárgyaknak megfelelő sterilizálási ciklusok

A fent említett felhasználási területeken belüli egyes sterilizálandó tárgyak eltérő teljesítménykövetelményeket támasztanak a sterilizálási ciklusokkal szemben.  A szabvány megkülönbözteti az eltérő fajtájú tárgyakat és a vonatkozó tesztmódszereket: csomagolatlan tömör tárgyak, teljes porózus rakomány, kis porózusú rakomány és kis porózusú tárgyak, üreges rakomány, tasakolt, egyszeresen vagy duplán csomagolt tárgyak. 

Ügyeljen a különböző típusú sterilizálási ciklusokra!

  • N ciklus: kizárólag csomagolatlan tömör tárgyakra. Sterilizálás után a műszerek csak azonnali használatra alkalmasak, szállításra, tárolásra nem. 
  • S ciklus: csak a gyártója által meghatározott tárgyakra (ciklustáblázat). Lényeges, hogy az ilyen ciklust csak olyan tárgyakra használják, amelyekre tervezték. 
  • B ciklus: orvosi fokozatú sterilitást biztosít, mint a nagy sterilizátorok. Mindenféle típusú, a szabványban meghatározott tárgyat, rakományt sterilizálni fog. 

 

Fontos!

A felhasználó felelőssége, hogy biztosítsa, hogy a választott ciklus megfelel a sterilizálandó rakomány típusának. Nem minden sterilizálási ciklus felel meg minden típusú tárgy sterilizálására!

 

A fenti tájékoztatót a W&H Sterilization S.r.l EN13060 001 08 AUN Rev.1 prospektusából emeltük át. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus