Az Fejér-Fog Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.
Termékek Menü

Az implantátum stabilitás mérése

 

 A sikeres implantációs kezelések kulcsa az implantátum stabilitása, mely kritikus szerepet játszik a csontintegrációban. Egyre inkább növekszik az igény a megfelelő stabilitás és az osszeointegritás pontos kiértékelésére, amely nyomaték és perkussziós módszerekkel nem lehetséges.

Az implantációs beavatkozás sikerességét, kényelmét és biztonságát, a hagyományos eszközökön túl ma már új, innovatív, a szakmában áttörésnek számító készülékek segíthetik, melyek minden kérdésünkre segítenek megadni a választ.

Az Osstell Beacon segíti Önt abban, hogy objektíven megállapíthassa az implantátum stabilitását és az osszeointegritás mértékét anélkül, hogy veszélyeztetné a gyógyulási folyamatot.

A sikeres implantáció kulcsa

Az osszeointegráció folyamatos és objektív monitorozása fontos az implantátum stabilitásának állapotának meghatározásához. Az implantátum stabilitását két különböző szakaszban mérik: elsődleges és másodlagos. Az elsődleges stabilitás a kortikális csonttal való mechanikai érintkezésből származik. A másodlagos stabilitást az implantátum körüli csont és szövet regenerációja és átépülése hozza létre a behelyezés után, melyet befolyásol az elsődleges stabilitás, a csontképződés és az átépülés. A funkcionális terhelés kezdete az implantátum stabilitásától függ.

Osstell Beacon 

Az Osstell-t, az első olyan megoldásként, mely a fogászati implantátumok klinikai állapotának meghatározására szolgál, 1999-ben mutatták be. A technológia alapja a rezonancia-frekvencia analízis (RFA). Forradalmi újításként a technológia egyetlen gépben egyesíti a jelátalakítót, a számítógépes elemzést és a jelgeneráló forrást. A használt mérési egység (ISQ 0 és 100 között) az implantátum stabilitási hányadosa (ISQ).

Mit jelent az ISQ?

Az eszköz a mágneses rezonancia (Herz) mérést felhasználva értékeli az implantátum stabilitását, melynek mértékegysége az ISQ= implant stability quotient. Az implantátumba a felépítmény helyett az ún. smart peg-et csavarjuk be, majd a készüléket közel helyezve meg is kapjuk az eredményül az ISQ számot, mely megmutatja milyen mértékű a primer stabilitás ill. osszeointegráció. A Herz skála nehezen értelmezhető az implantátum stabilitás esetében, ezért a 3000 és 8500 Hz közötti rezonanciafrekvenciát 0-100 közötti ISQ-nak feleltették meg.

Ma már tudjuk, hogy a skála korrelál a mikromobilitással:

70 feletti ISQ: nagy stabilitás

60-69 közötti ISQ: közepes stabilitás

60 alatti ISQ: alacsony stabilitás

Miért jó az ISQ?

Az ISQ egy nemzetközileg elfogadott mérőszám, amely objektíven megmutatja az implantátum stabilitását. A mérési eredmény bármilyen felmerülő probléma esetén - akár még egy jogi útra terelt ügyben is – bizonyító erővel rendelkezhet.

Hogyan működik az Osstell?

A SmartPeg a tetején lévő mágnessel úgy működik, mint egy kis hangvilla. A kézidarab segítségével az implantátumra csavarozott Smart Peg-en keresztül bizonyos frekvencia tartományban mechanikus rezgések kerülnek továbbításra az implantátumra, amelyek az implantátum stabilitásától függően nyelődnek el, mutatnak interferenciát. A rezonancia alapján kerül meghatározásra a mérőszám, ami az implantátum stabilitását jellemzi.

Ha kezdetben alacsony a mechanikai stabilitás, az érték növekedni fog az osseointegráció okozta megnövekedett stabilitás miatt. Ha viszont már a kezdeti érték a felső tartományba esik, pl. 75 ISQ, akkor nagyjából ugyanaz az érték marad az osseointegráció után is, mivel a kezdeti mechanikai stabilitás már elég nagy volt. Ha az implantátum nem csontosodik be, az ISQ értéke jelentősen csökken, ezt mindenképp figyelmeztetésnek kell tekinteni.

Miben segít Önnek az Osstell?

Biztonság

A módszer kiküszöböli a véletlent, minimálisra csökkenti a kockázatot. Az implantátum stabilitásának mérése során objektív értéket kap, ami kiszámíthatóbbá teszi az implantátum kezelését – kockázati tényezőkkel rendelkező betegek számára is.

Bizonyított módszer

Az Ostell által használt technológia több mint 1300 tudományos vizsgálattal alátámasztott módszer.

Csökkentett kezelési idő – minimalizált kockázat

Az Osstell Connect több mint negyedmillió referencia adaton alapuló matematikai előrejelzéssel valószínűsíti az implantátum gyógyulási idejét. Az eszköz segítségével mért stabilitás és a páciens egyéb adatai alapján a szoftver javaslatot tesz a következő kontroll időpontjára, mely nagy mértékben csökkenti a felesleges visszahívások számát. Ez mind a páciens, mind az orvos számára óriási előnyt jelent.

 

Kommunikáció a kollégákkal

Az ISQ értékek Bluetooth-on keresztül feltölthetőek az Ön számítógépére vagy az Osstell Connect felületére, mely segíti a hatékony együttműködést a kollégákkal. Az adatokat akár tabletjén vagy mobiltelefonján is összehasonlíthatja a más rendelőbőkből származó referencia adatokkal. A páciens elmentett behelyezéskori adatai pedig egyszerűen összevethetőek a visszahíváskori stabilitási mérőszámokkal, így könnyedén követheti és dokumentálhatja az időközben végbement változásokat.

Páciens kommunikáció

Az implantátum stabilitásának mérése a fogorvos és a betegek közötti kommunikáció javításában is segít. Ha a sebész a mérhető értékekre hivatkozik a szubjektív ítéletek helyett a döntéshozatal alapjaként, az nagyban megkönnyíti a kezelési lehetőségek felvázolását a páciensek számára.

Miért használjam az Osstellt?

Az Osstell segít abban, hogy az implantátum elég stabil legyen a terheléshez a protetikai rehabilitáció megkezdése előtt. Ez különösen fontos, ha csökkenteni kívánja a kezelési időt vagy ha kockázatos betegeket kezel.

Mit mér az Osstell?

Az Osstell az implantátum oldalsó stabilitását, ezáltal közvetve az osseointegráció mértékét méri. Az eredmény egy szám, az ISQ hányados (= implant stability quotient) amely 1-100 ISQ-ig terjed és korrelál a mikromobilitással.

Mikor mérjem az implantátum stabilitást?

Mérje meg az implantátum beültetésekor és még egyszer a végső helyreállítás előtt, hogy figyelemmel kísérje az osseointegráció alakulását. Ha az ISQ-érték nem elég magas, javasolt a gyógyulási idő meghosszabbítása, mielőtt folytatná az implantátum protetikai rehabilitációját.

Osstell a W&H-tól

Az Osstell egy innovítív, gyors és nem-invazív eszköz, amely precíz adatot szolgáltat az implantológiai beavatkozással kapcsolatos megalapozott döntéshozatalhoz.

A cég központja a svédországi Göteborgban található – a fogászati implantátumok szülőhelyén. 2018 óta a W&H csoport tagja, amely a világ egyik vezető precíziós fogászati műszer- és eszközgyártója.

  • Gyors, non-invazív
  • Könnyen használható, felhasználóbarát
  • A gyógyulási folyamat veszélyeztetése nélkül méri az implanátum stabilitást és az osszeointergráció mértékét
  • Pontos, objektív információkat biztosít a döntések meghozatalához
  • Figyelmeztet, ha az osszeointegráció nem az előrejelzett módon halad
  • Különböző színekkel egyértelműen jelzi, ha terhelhető az implantátum

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus