Az Fejér-Fog Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.
Termékek Menü

Több, mint gőz - mikor melyik autoklávot válasszuk?

Az autokláv egy olyan eszköz, amely elengedhetetlen minden egészségügyi szolgáltató számára. A megfelelő gép kiválasztásánál a fogorvosoknak számos lehetőség áll rendelkezésükre a felhasználási igényeik és a beszerzésre szánt költségük függvényében.

Az alábbiakban bemutatjuk milyen fontos szempontok alapján lehet az autoklávokat megkülönböztetni és milyen lehetőségek közül választhatunk a W&H kínálatából.

1. Űrtartalom

A megfelelő kapacitású autokláv kiválasztása annak érdekében zajlik, hogy a sterilizációs folyamat ne legyen akadály a rendelő hatékony működésének, és mindig biztosítsa a megfelelő higiéniai szintet a betegek és az egészségügyi szakemberek számára.

A fogászati autokláv űrtartalma általában a rendelő méretétől, a fogorvosi székek számától és a napi rendelési mennyiségtől függ. Nagyobb rendelők esetén, ahol több fogorvosi szék és kezelőhely áll rendelkezésre, valószínűleg nagyobb autoklávra lesz szükség, hiszen minél több szék van a rendelőben, annál több eszközt kell sterilizálni, ami nagyobb űrtartalmú autoklávot igényel. Ugyanez a helyzet, ha a rendelő kisebb- azaz kevesebb székszámú, de napi szinten nagy mennyiségű kezelést végez, akkor is egy nagyobb űrtartalmú autokláv lehet hatékonyabb és ami fontos, hogy időtakarékosabb is. Ha gyakran kell sterilizálni az eszközöket a napi munkamenet során, egy gyorsabb ciklusokra képes, ám kisebb autokláv lehet a megoldás.

A B osztályú autoklávokat különböző kapacitással gyártják, 8 litertől 28 literig, a legelterjedtebb méret 17-23 l között van. 

A WH kínálatában 17 l,22 l és 28 l űrtartalmú autoklávban gondolkodhatunk!

 

2. Programok és Funkciók

A különböző autoklávok különböző sterilizációs programokkal és funkciókkal rendelkezhetnek melyek gyártó specifikusak. Fontos megvizsgálni ezeket a programokat és funkciókat, és azokat kiválasztani, amelyek a legjobban megfelelnek rendelő egyedi igényeinek. Az alábbiakban néhány általános program típust sorolok fel, amelyeket a fogászati autoklávok általában kínálnak:

Gyors sterilizálás:

Találkozhatunk olyan fejlett gépekkel, ahol a ciklusidő a rakomány mennyiségéhez igazodik, tehát akár 20-25 percig tarthat 134-fokos ciklus, és az eszközök teljesen szárazan és megfelelően sterilizálva kerülnek ki az autoklávból.

Egy rövidített ciklus, amely lehetővé teszi az eszközök gyors és hatékony sterilizálását. Ez hasznos lehet olyan esetekben, amikor gyorsan szükség van az eszközre.

Az S-típusú gyorsprogramok (csomagoltatlan eszközökhöz) és vannak B-típusú programok, kis mennyiségű eszközök sterilizálásához.

Az összes Fejér Fog Kft által forgalmazott W&H autoklávnak van gyors-programja.

A Lisa S-típusú gyors programja akár 13 perc alatt sterilizál, és szárítja meg az eszközöket, B-típusú ciklusa akár 21 perc alatt végez.

 Lara XL-nél az S-típusú ciklus opcionális 21-25 percig tart, a B-típusú ciklus 28 perctől.

Lara autokláv is okosítható S-típusú gyorsciklussal és ECO-Dry B-típusú ciklussal, amellyel optimalizálhatók a ciklusidők.

A Lina autokláv rendelkezik ECO-B ciklussal, amely akár 26 perc alatt sterilizál ki kis mennyiségű rakományt, vagy opcionálisan okosítható S-típusú ciklussal, ami 20 perc alatt autoklávozza a csomagolatlan eszközöket.

 

3. Különböző típusú anyagok sterilizációs igényei

A korszerű, fogászatokban használt autoklávok -vákuumos gőzsterilizátorok- 134 ill. 121 C° ciklusokkal rendelkeznek. Az autokláv különböző hatást gyakorolhat az anyagokra a hőstabilitásuk alapján, és a károsodás elkerülése érdekében fontos tudni, hogy az egyes anyagok hogyan reagálnak az autoklávban jellemzően alkalmazott magas hőmérsékletekre.

Az eszközök anyagától (porózusabb anyagok) függően a sterilizációs ciklust beállíthatják a fogorvosok. Az eszköz gyártója határozza meg, hogy milyen módon lehet sterilizálni, amit fel is tüntet a terméken. Pl. textilt, műanyag elszívókat jellemzően 121°, míg fém eszközöket, kézidarabokat 134°C -ok lehet sterilizálni.

A W&H sterilizátorok 134 és 121 fokon sterilizálnak, ezek az asztali gőzsterilizátorok standard programjai.

 

4. Automatikus ciklusok

Az autoklávok gyakran rendelkeznek automatikus programokkal, amelyek érzékelik az eszközök típusát és automatikusan alkalmazzák a megfelelő sterilizációs ciklust.  

A W&H sterilizátorok mindegyikén megtalálható a 134 és 121°-os ciklus, szabvány által előírt behatási időkkel. A B-típusú ciklusok lényege az, hogy ne kelljen rakományt tovább szelektálni (a hőmérsékleti szempontok figyelembevétele után), hanem mehet minden egyszerre a kamrába.

A W&H ECO-B ill. ECO-DRY programjai a kamrában zajló folyamatokhoz igazítják a ciklusidőt, rövidítik le pl. a szárítási időt.

 

5. Vakumos szárítás

A vákuumos szárítási funkcióval az autokláv képes gyorsabban és hatékonyabban megszárítani az eszközöket, csökkentve ezzel a nedvességet és növelve a szárítás hatékonyságát.

A W&H autoklávok B-típusú autoklávok, mindegyik vákuum alatt szárít, de ez nem opcionális. Az S-típusú gyorsciklusok rövidített szárítási idővel rendelkeznek, ezért nem alkalmasak csomagolt rakomány sterilizálására.

 

6. Plusz kiegészítések

Extra a Lisa 13 perces S-gyorsciklusa, ill. a Lisa „alatti” készülékek (Lara, Lara XL, Lina) személyre- szabhatósága a bővíthetőséggel.

 

7. Kezelhetőség és Felhasználóbarát Design

A mai modern autoklávok színes érintő kijelzővel, magyar nyelvű menüvel rendelkeznek, mely felhasználóbaráttá, szerethetővé teszi a gépeket. A legmodernebb készülékek mobiltelefonról is vezérelhetőek, működésük ezáltal folyamatosan nyomon követhető, az applikáció segítségével pedig a szükséges dokumentumok bármikor rendelkezésünkre állnak.

A WH autoklávok bármelyik típusa könnyedén üzemeltethető,  a magyar menü rendszer miatt hanem a menü rendszer könnyű átláthatósága miatt.


A Lisa autokláv rendelkezik az összes funkcióval, legfejlettebb dokumentációs protokolokkal. A Lina és Lara autoklávok funkciójukban egyszerűsített készülékek, viszont "aktiválókódokkal" bővíthetőek, és pl. a kiterjesztett dokumentációs és felhasználói azonosító funkció így bekapcsolható ezeknél a modeleknél is.

lisa_autokláv

8. Biztonság és Szabályozások

Az autoklávoknak meg kell felelniük a biztonsági előírásoknak és szabályozásoknak. A megfelelő autokláv kiválasztása segít abban, hogy a munkavállalók és a környezet biztonságosak legyenek a sterilizációs folyamatok során.

WH autokláv teljes választék megfelel a hatályos hazai és uniós követelményeknek.

 

9. Költség és Fenntartás

A megfelelő autokláv kiválasztása magában foglalja a költségek és a fenntartási tényezők mérlegelését is. Az olcsóbb autoklávok rövid távon költségkímélőnek tűnhetnek, de hosszú távon a magasabb minőségű és hatékonyabb eszközök lehetnek a gazdaságosabb választások.

Amennyiben a WH minőségi autoklávjait választja egész biztos nem kell plusz költségekben gondolkodnia, a gyárilag előírt és javasolt fenntartási költségeken túl (rendszeresen kell cserélni bakterológiai filtert, porszűrőt, ajtótömítést, és négy évente van egy „nagyszerviz) ha még is valamilyen szerviz problémával találkozik a minősitett szerviz professzionális szolgáltatásaival könnyedén segítünk.

Mindegyik autoklávnak megvan a saját erőssége és specializációja, adott a szabvány, aminek meg kellene felelnie minden fogászati autoklávnak, de az ergonómia, kezelhetőség és funkcionalítás terén vannak óriási eltérések, és itt döntenek az egyéni preferenciák annak érdekében, hogy a sterilizációs folyamat zökkenőmentesen és hatékonyan zajljon. A választás attól függ, hogy a rendelőnek milyen prioritások és specifikus igények vannak a sterilizáció terén.

A sterilizálók széles választékával a W&H minden igényhez a tökéletes sterilizátort kínálja.

A cég egyik célkitűzése, innovatív, megbízható és gyors sterilizátorok fejlesztése, amelyek tökéletesen illeszkednek az egyénhez, a fogászati praxishoz és a munkafolyamatokhoz.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus