Az Fejér-Fog Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.
Termékek Menü

Kezdjünk el gondolkodni, hiszen minden lépés számít

Mindannyian tudjuk, hogy az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés sürgető probléma. Klímaszakértők arra buzdítanak bennünket, hogy jobban szemügyre vegyük szokásainkat – mind magán, mind üzleti, mind gyártói szempontból.

A kollektív cél: megmenteni bolygónkat magunknak és a következő generációnak.

Az orvostechnológiai termékek nemzetközi gyártójaként, a W&H nagy felelősséggel tartozik az egészséges társadalomért és az egészséges környezetért.

A gyár innovatív bővítésével a vállalat aktívan támogatja az éghajlat- és környezetvédelmet a legkorszerűbb folyamatok, valamint az erőforrás-takarékos termelési és gyártási eljárások révén.

 

Regeneratív rendszerek a jövőre nézve

A W&H- folyamatosan arra törekszik, hogy javítson az anyag- és energiahatékonyságon, az újrahasznosítás és az e-mobilitás terén.

"Fenntartható családi vállalkozásként a W&H tartós és környezetbarát megoldásokra támaszkodik" - hangsúlyozza Herbert Traschwandtner, operatív ügyvezető igazgató.

 

Mit tesz a W&H bolygónk védelmében?

A W&H-nál előállított fémforgácsok 100%-át újrahasznosítják, miután egy intelligens gyűjtőrendszer segítségével típus szerint szétválasztották őket. A regeneratív rendszer meghosszabbítja az erőforrások életciklusát, így minimalizálja a hulladékot.

A gyártóüzem tetején elhelyezkedő mintegy 1 800 darab, 536 kWp teljesítményű napkollektor, klímasemleges villamos energiát termel.

A gyárban a hűtési energiát a fűtésben hasznosítják, továbbá a környezeti hőt a termelési és gyártási csarnokok fűtésére használják, ezáltal biztosítják az optimális hőenergia gazdálkodást.

Az energia- és üzemanyag-fogyasztást rövidített szállítási útvonalakkal csökkentik a logisztika területén.

Az ausztriai üzemekben átfogó hulladék- és környezetvédelmi rendszert működik, valamint tavaly év végén elindították  #dentalsunited go green kampányt azzal a céllal, hogy a fogorvosokat, rendelő tulajdonosokat is arra ösztönözze, hogy további lépéseket tegyenek környezetvédelem irányába.

 

A kevesebb hulladék fenntarthatóbb életért

Azon tűnődik, hogy a fenntarthatóbb szokásokra vonatkozó általános ötletek és tippek hogyan alkalmazhatóak a fogorvosi rendelőben végzett mindennapi munkája során?

A kevesebb több, de ebben az esetben: a kevesebb hulladék fenntarthatóbb. Ha tudatában leszünk annak, hogy mit dobunk el, mit miért teszünk és ezt megfontoltabban tesszük, nagy szívességet teszünk bolygónknak.

 

Íme néhány tipp, mi tehet az első lépésként a  fogászati klinikáján, hogy részese legyen a változásnak.

 

Műanyag: egy hírhedt tettes

Átlagosan 20 gramm műanyagot használ fel egy rendelő betegenként. Sok esetben a poharak és egyéb műanyag hulladékok a többi szeméttel együtt kerülnek a kukába. Ha belegondolunk, hány beteget lát el egy klinika egy héten, a keletkező műanyaghulladék mennyisége hirtelen jelentősebbé válik. A világ összes fogorvosa naponta több tonna műanyag hulladékot termel.

 

Tippek a műanyaghulladék csökkentéséhez a fogorvosi rendelőben

 • Cserélje ki az egyszer használatos poharakat,  biológiailag lebomlókra vagy újrahasznosítható anyagokra!
 • Vegye fel a kapcsolatot beszállítóival, és próbálja meg a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni a csomagolást!
 • Vegye figyelembe, hogy mi készül az eldobható műanyagból és nézze meg, hogy helyettesítheti-e újrahasznosítható anyagokkal, például acéllal vagy üveggel!
 • Használjon sterilizálható és újrahasznosítható anyagokat, amennyire csak lehetséges!
 • Minden olyan műanyag esetében, amelyet nem lehet elkerülni, ügyeljen arra, hogy a műanyag hulladékot elkülönítse a későbbi újrahasznosítás céljából!
 • Próbálja meg az ebédet vagy a kávészünetet műanyagmentessé tenni!

 

Papír: a technológia a barátod

A papírfelhasználás csökkentése gyakran kellemes mellékhatása a digitalizálásnak. A fogászati klinikákon a felhasznált papír mennyisége is minimalizálható, aminek gazdasági és környezeti előnyei is vannak. A digitális kezelési és kommunikációs eszközökre váltás a személyzet és a betegek között zökkenőmentessé teszi a munkafolyamatokat és felszámolja a papírhulladék nagy részét.

 

Tippek a papír csökkentésére a fogorvosi rendelőben

 • Ha még nem tette meg, térjen át egy elektronikus adatfeldolgozó rendszerre, amellyel nyomon követheti a betegállományokat, számlakezelést, adminisztrációt!
 • A modern eszközök, mint például a W&H sterilizátorok, gyakran már kínálnak digitalizált dokumentációt.
 • Hallott már az ioDent®-ről? Ezzel a digitális W&H eszközzel csatlakoztassa fogászati berendezését az internethez. Ez forradalmasítja az Ön W&H termékeinek üzemeltetését és karbantartását, valamint a kezelési dokumentációt.
 • Saját jegyzetelésénél ne felejtse el, hogy a papírt többször is felhasználhatja, elöl és hátul is!
 • Azokban az esetekben, amikor inkább papírt használ, könnyen átválthat újrahasznosított és környezetbarát papírra!
 • Gondolja meg kétszer, mielőtt kinyomtat valamit! El tudná menteni például a számítógépen lévő rendszerezett fájlrendszeredbe PDF formátumban?

 

Szemétleválasztás: a nagy öt

Néhány dolog egyszerűen nem keveredik jól. Az újrahasznosítás kulcsfontosságú a környezeti fenntarthatóság szempontjából, ezért a szemét elkülönítése elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy klinikája környezetbarát legyen. Újrahasznosítható anyagok „öt nagy” csoportja: műanyag, papír, alumínium, üveg és acél. Annak érdekében, hogy ez a személyzet és a betegek számára még egyszerűbb legyen, világosan címkézze fel a hulladékgyűjtő tartályokat a hozzáférhető helyeken.

 

További tippek a pazarlás elkerüléséhez

 • Ha valami elromlott, próbálja meg megjavítani, mielőtt újat vásárolna. Professzionális beszállítói csapatok állnak az Ön rendelkezésére!
 • Fektessen be hosszú élettartamú, kiváló minőségű berendezésekbe!
 • Klinikája anyagainak rendelése során igyekezzen a lehető legkevesebb egyedi rendelést leadni, hogy megtakarítsa a felesleges csomagolást és szállítást!
 • Ügyeljen a hulladék mennyiségére, és oktassa munkatársait és kollégáit!
 •  

Plusz 7 tipp:

 • Támogasson környezetvédelmi projekteket!
 • Tájékoztassa pácienseit, hogy milyen intézkedéseket tesz a környezetvédelem érdekében fogorvosként!
 • Helyezzen el zöld tippeket tartalmazó brosúrákat a váróteremben, oktassa a pácienseket!
 • Tegyen ki a mosdóba táblákat, amelyek emlékeztetik az embereket, hogy fogmosáskor vagy kézmosáskor zárják el a csapot!
 • Kérje meg pácienseit, hogy hozzanak magukkal fogkefét! Ha nem hoznak, adjon nekik egy újat, amely környezetbarát anyagból készült.

Ha a kezdeti lépéseket megtesszük, már segítettünk  Földünknek a túlélésben.

A lehető legtöbb területen kell törekedni az ökológiai lábnyom csökkentésére melyben fogászati szereplőknek is nagy szerepe van, legyen szó orvostechnológiai vállalatról, fogászati rendelő tulajdonosról vagy alkalmazottról
Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus