Az Fejér-Fog Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.
Termékek Menü

Innováció és problémamegoldás a W&H Synea Power Edition használatával

A helyreállító anyagtudomány gyorsan fejlődik, és ez ösztönzi az eszközök fejlesztését. A tartós anyagok, mint a cirkónium-dioxid, egyre inkább képesek utánozni a valódi fogak esztétikáját és funkcióját. Ezekkel a robusztus anyagokkal párhuzamosan szükségessé vált a forgóvágási technológia fejlesztése is. Az új Synea Power Edition-t úgy tervezték, hogy kezelje a mai fogászatban használt legkeményebb anyagokat.

A kemény anyagok, például gránit vágására szolgáló forgóeszközök használatának koncepciója legalább 6000 éves. Már Kr.e. 25000 körül őseink kézi kőfúrókat használtak a kagylók átfúrására anélkül, hogy összetörték volna azokat. Ezek az eszközök általában kovakőből készültek, és az átfúrni kívánt tárgyhoz nyomták, majd alacsony sebességgel és viszonylag nagy nyomatékkal oda-vissza forgatták. A modern erős kézidarabok a változtatható sebesség és nagy nyomaték elvét magasabb szintre emelték, lehetővé téve a pontos vágásokat sokkal keményebb anyagokba, mint például a cirkónium-dioxid.

A helyreállító anyagtudomány gyorsan fejlődik, és ez ösztönzi az eszközök fejlesztését. A tartós anyagok, mint a cirkónium-dioxid, egyre inkább képesek utánozni a valódi fogak esztétikáját és funkcióját. Ezekkel a robusztus anyagokkal párhuzamosan szükségessé vált a forgóvágási technológia fejlesztése is, mivel a destruktív szétszerelés továbbra is a legbiztonságosabb és legkevésbé traumatikus módszer a hibás korona eltávolítására.

A Synea Power Edition kézidarab alkalmazása: Vágás és hűtés

A Synea Power Edition lenyűgöző hűtési és vágási szintet biztosít.

 

A cirkónium-dioxid használata a helyreállító fogászatban

A cirkónium-dioxid (ZrO2) népszerű anyaggá vált a helyreállító fogászatban biokompatibilitása, magas törési szívóssága és radiopacitása miatt. A fogászati cirkónium-dioxid általában módosított ittria (Y2O3) tetragonális cirkónium-polikristály (Y-TZP), mert ennek nagyobbak a mechanikai tulajdonságai és jobb a szakítószilárdsága, mint más kerámiáknak. Jelenleg különböző formulákat fejlesztenek, hogy tovább javítsák az esztétikát és a tartósságot.

A cirkónium előnyei ellenére a korona törése miatti helyreállítási kudarc továbbra is lehetőség marad. Egy nemrégiben készült felmérés szerint a cirkónium protetikai anyagként való használatának egyik fő hátránya az eltávolítás vagy csere nehézsége volt.

Az anyagtudomány kulcsfontosságú szempont a fúrási tudományban, és a különböző anyagokat keménységük szerint a Mohs-féle keménységi skálán írják le. A cirkónium keménysége 8,8; nagyjából megegyezik a gyakran használt keményfémmel, amelyet fúrókban használnak. A gyémánt keménysége 10 a Mohs-skálán, és a szuperdurva gyémántfúrók hatékonyabbnak bizonyultak a cirkónium vágásában, bár a cirkónium vágásához szükséges nagyobb erő még mindig gyakori fúrókopást eredményez.

Súrlódás és hő

A nyomaték és sebesség közötti kapcsolat kiegyensúlyozása, miközben a súrlódás hatásait kezeljük, óriási kihívás nagyon kemény anyagok vágásakor. Az intraorális munkavégzés során a betegek hőkárosodásának kockázata megnövekszik a folyamat során keletkező nagyon magas hőmérsékletek miatt.

A modern kézidarab fúrója 200 000–400 000 fordulat/perc sebességgel foroghat, és az ehhez kapcsolódó súrlódás a célanyagot 240°C-ra is felmelegítheti hűtés előtt. Tesztek során kimutatták, hogy 5,5℃ intrapulpális hőmérséklet-emelkedés 10 másodpercig visszafordíthatatlan károsodást okozhat a pulpális szövetekben. A betegek hőkárosodásának mérséklése érdekében a nagysebességű kézidarabokba hűtött vízpermet funkciót építettek be, amely általában úgy működik, hogy a víz áthalad az eszközön, és a fejben lévő lyukakon keresztül a felületre permetezik vágás közben.

 

Synea Power Edition kézidarab alkalmazása:

 

 

Nagy szilárdságú anyagok eltávolítása

A Synea Power Edition extra erős, nagyobb nyomatékot és jobb eltávolítási arányt biztosít. A kézidarabon belül keletkező hő nagyobb kemény anyag vágásakor, ez a víz felmelegedését okozhatja, ami potenciálisan fájdalmat okozhat a betegnek és/vagy az eszköz kezelőjének, ezért az innovatív technikák csökkenteniük kell a túlmelegedést és javítaniuk kell a hűtést. Minél gyorsabb a hűtőközeg áramlási sebessége, annál hatékonyabban tartja alacsonyabb hőmérsékleten. A normál permetezési sebesség 15 ml/perc. Ennek növelése 25 ml/perc-re nem csak a hőkárosodás kockázatát csökkenti, hanem javítja a vágási teljesítményt és tisztán tartja a fúrókat is.

Synea Power Edition kézidarab hűtés:

A hőmérséklet hatékony alacsonyan tartása hűtőfolyadék áramlással

 

Rezgés és ergonómia a fogászati kézidarabok használatakor

A magas ellenállású anyagok vágásakor a rezgés egy másik kockázat, amelyet mérsékelni kell. A fogászati kézidarabok használata a kezelőket kéz-kar rezgésnek (HAVS) teszi ki, ami a szabályozott szintek alatt van, de idővel maradandó ujjtünetekhez vezethet. A HAVS okozta károk közé tartozik a finom munkavégzésre való képtelenség, és a fájdalmas ízületi gyulladás. A nagyobb nyomatékkal rendelkező kézidarabok alacsonyabb sebességgel hatékonyan működnek, és alacsonyabb rezgési rátával rendelkeznek, mint az alacsony nyomatékú kézidarabok.

 

A W&H 1890 óta globális vezető szerepet tölt be az orvostechnikai termékek fejlesztésében és gyártásában. Az új Synea Power Edition-t kifejezetten úgy tervezték, hogy kezelje a mai fogászatban használt legkeményebb anyagokat, beleértve a cirkónium-dioxidot is. A vágási hatékonyságot a nyomaték és a sebesség optimális aránya maximalizálja, így ez a legjobb megoldás az előrehaladott kerámia anyagok, mint a cirkónium-dioxid esetében. Kiváló hűtési képességei lehetővé teszik a 50 ml/perc feletti áramlási sebességet – több mint háromszorosa a normál permetezési sebességnek – ezáltal nagyobb biztonságot és jobb tartósságot biztosít.

Az egyik technológia területén történő innováció gyakran más technológiák gyors fejlődését igényli, hogy lépést tartsanak. Amíg az anyagtudomány tovább fejlődik, hogy nagyobb helyreállítási tartósságot biztosítson, addig a kézidarabok új klinikai igényeket támogató fejlesztése is kétségtelenül növekedni fog.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus