Az Fejér-Fog Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.
Termékek Menü

Hogyan legyünk a legjobbak? - A sebészeti kézidarabok tisztításának kihívásai

A kézidarab minden sebészettel foglalkozó fogászat elengedhetetlen része, mely rendszeresen erősen szennyeződik nyállal, vérrel és szövetekkel. Műtét után könnyen látható a külső szennyeződés a kézidarabon, de mi történik belül?

 

A sebészeti kézidarabok biztonságos üzemeltetése

Hacsak a műszereket nem lehet szétszerelni, nagy kihívást jelent az összes belső alkatrész, például fogaskerekek, tokmányrendszer, golyóscsapágyak, manuális tisztítása.

Ezt szem előtt tartva mindenki egyetért abban, hogy a kézidarabok üzemeltetése valóban kihívást jelent!

Ha ezeket a műveleteket nem megfelelően hajtják végre, az akár 50%-kal csökkenheti a műszerek élettartamát és ami még fontosabb, hogy nem megfelelően sterilizált műszerekhez vezethet, ami közvetlen hatással van a betegek biztonságára. Az eszközök az egyik páciens szájából a másikba kerülnek, növelve a vérrel terjedő betegségek, például a hepatitis B, C, D és HIV átvitelének kockázatát.

A nagy igénybevétel és a belső szennyeződés lehetősége miatt a kézidarabot nehéz hatékonyan tisztítani és fertőtleníteni. A komplex belső részek megnehezítik a vér, a fehérje és a nyál eltávolítását. Ha egyszerűen letörli a sebészeti kézidarab külsőjét egy tisztítószeres törlőkendővel, és vízzel öblíti le, a belső részek nem tisztíthatók meg. És bár az olajozás elengedhetetlen a kézidarab hosszú élettartamához, a kenés önmagában nem távolítja el a szennyeződéseket.

 

A kézidarab sterilizálásakor is felmerülnek problémák. Ha nem végeztek belső tisztítást és fertőtlenítést, a kézidarab belsejében lévő szennyeződések, például vér „sülhet” az alkatrészekre a sterilizálás során. Ne feledje, ha valami nem tiszta, azt nem szabad sterilizálni.

Tisztázzunk néhány felmerülő kérdést a tisztítással és karbantartással kapcsolatban, hiszen a kézidarabok minden fogászati műtét nélkülözhetetlen részeként folyamatosan használatban vannak! Ez azt jelenti, hogy rendszeresen nyállal, vérrel és biológiai maradványokkal szennyezettek, így a tisztítás és a sterilizálás folyamatos feladattá válik.

A sebészeti ​​kézidarab nem tisztítható ultrahangos tisztítószerrel. A ​​kézidarab csapágya „dinamikusan kiegyensúlyozott” lesz, amikor elhagyja a gyárat. A nagyfrekvenciás ultrahangos tisztító tönkreteszi a csapágy egyensúlyát, majd károsítja a fogászati ​​kézidarabot.

A ​​kézidarab üreges eszköz, ezért a fogászati ​​kézidarab belső üregeinek tisztítására és fertőtlenítésére elengedhetetlen.

A ​​kézidarab olajozásának fő funkciója a ​​kézidarab csapágyainak karbantartása, illetve a belső üregének védelme érdekében történik. A nem megfelelő olajozás hatására eszközben fémforgácsók termelődnek, melyek koptatják a belső részeket. Amennyiben az olajozás megtörténik az előírásnak megfelelően, ezek a fémforgácsok eltávolításra kerülnek.

A sebészeti ​​kézidarabot minden esetben meg kell szárítani az olajozás előtt.

A kézidarab egyedi kialakítása és összetett szerkezete azonban kihívást jelent a fertőtlenítésre. A rejtett belső felületek és az üreges csatornák különösen megnehezítik a szennyeződések eltávolítását a kézidarabok belsejéből, és speciális eljárásokat kell követni a kézidarabok hatékony fertőtlenítése érdekében a betegek és a személyzet védelme érdekében.

 

A sebészeti kézidarabok megmentése, avagy miért jó, ha szakszerűen tisztítjuk a kézidarabot?

-mert meghosszabbítjuk az életét, ezzel kíméljük a pénztárcánkat

-mert nem fertőzzük meg a pácienseket

-mert jobban dolgozik a kézidarab

 

Fontos megjegyezni, hogy ha bármilyen kétsége vagy bizonytalanság merül fel a sebészeti kézidarab tisztításával vagy szétszerelésével kapcsolatban, kérjen segítséget egy szakembertől vagy a gyártótól! A helytelen kezelés vagy a nem megfelelő tisztítás kárt okozhat az eszközben, és akár kockázatot is jelenthet a páciensek részére!

A Fejér-Fog Kft. szemlélete a W&H ars poeticáján alapul, melynek központjában az ember áll. Alapvető küldetésünk, hogy egyszerű és megbízható megoldásokat nyújtsunk ügyfeleink számára. Ahogy a W&H magas minőségű, páciens- és felhasználó-központú termékeihez szolgáltatásokat, szervizt és terméktámogatást nyújt.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus